Ayurvedische massage:

 

Deze massage wordt uitgevoerd volgens de oude Indiase natuurgeneeskunde Ayurveda. De massage wordt met warme ayurvedische kruidenoliën uitgevoerd. Welk mengsel van deze oliën wordt gebruikt, hangt van de klachten af. Ayurvedische massage geeft weerstand tegen ziekten en verjongt het lichaam en geest.

 

Ayurveda (uit het Sanskriet) betekent levenskennis. Volgens de ayurveda is de gehele schepping opgebouwd uit 5 elementen (Pancha Mahabuhta's) namelijk; ether (Akasha), lucht (Vayu), vuur (Tejas), water (Jala) en aarde (Prithivi). Er is een duidelijke balans in de onderlinge verhouding van de elementen. Deze balans kan door omstandigheden worden verstoord. Bijvoorbeeld bij een overstroming (element water) en bij orkaan (element lucht) zijn deze elementen uit balans. Dit zelfde principe vindt ook in het menselijke lichaam.

 

Uit de 5 elementen (Pancha Mahabutta's) ontstaan drie constituties / principes (doshas). Het menselijke lichaam wordt in deze drie constituties (doshas) verdeeld, namelijk vata (staat voor beweging), pitta (staat voor omzetting) en kapha (staat voor materie). Een lichaam heeft een combinatie van deze doshas die per lichaam kan verschillen. De natuurlijke balans van deze doshas in het lichaam is erg belangrijk voor de gezondheid. Door omstandigheden kan deze doshas in het lichaam uit de balans raken, bijvoorbeeld door stress, drukte, kunstmatige toevoegingen in het voedsel of vervuilde leefomgeving etc.

 

Ayurvedische massage wordt ingezet om deze balans te herstellen en te bewaren. De massage activeert alle fysiek systemen namelijk:

  •                        Immuunsysteem
  •                        Endocrien systeem
  •                        Circulatie/ lymfatisch systeem
  •                        Spieren en skelet
  •                        Zenuwstelsel
  •                        Spijsvertering
  •                        Balanceert Vata, Pitta, Kapha constitutie
  •                        Helpt de geest te ontspannen

Balanceert ook de mentale doshas Sattva (staat voor zuiverheid en helderheid), Radjas (staat voor beweging en (evenwicht) en Tamas (staat voor inertie en onwetendheid)