Manuele lymfedrainage:

 

Onder manuele lymfedrainage wordt verstaan: ’het afvoeren van lymfevocht met de hand’. Deze massage (drainage) voert het lymfevocht af en stimuleert het lymfesysteem in het lichaam. De techniek wordt met lage druk, langzaam ritme en zonder olie op het lichaam toegepast.

 

Het lymfesysteem is een heel belangrijk systeem in het lichaam. Het lymfesysteem zorgt voor het opnemen en afgeven van belangrijke stoffen voor de celstofwisseling. Ook zorgt het voor het in stand houden van de immuniteit van het lichaam.

 

Door een stoornis in de waterhuishouding in het lichaam kan een vochtophoping in het weefsel plaatsvinden bijvoorbeeld dikke, zware benen of armen. Dit kan ook voorkomen na een operatie, distorsie (verzwikking), bloeduitstorting enz. Deze eiwitten, vloeistoffen en afvalstoffen worden door het lymfesysteem afgevoerd.

 

De lymfedrainage wordt zowel therapeutisch als preventief toegepast bij verschillende aandoeningen. Voorbeelden zijn:

Een stoornis in het evenwicht van de waterhuishouding, bijvoorbeeld dikke, zware, oververmoeide benen.

Ter bevordering van algemeen herstel (regeneratie).

Bij stressklachten, hoofdpijn en migraine door zijn ontspannende werking op het lichaam.

Bij ophoping van afvalstoffen bijvoorbeeld acne, allergie en eczeem.

Bij gezichtsoedeem en bloeduitstorting ook na een facelift.

Na herstel van een borstoperatie bij het ontbreken van lymfebanen in de oksel wordt deze techniek toegepast. Ook de littekens worden kleiner, zachter en minder zichtbaar.

Sinaasappelhuid /cellulitis.

Het afvoeren van vocht (oedeem) in de benen en het voorkomen van zwangerschapsstriemen (striae gravidarum) bij zwangere vrouwen.

Behandeling in combinatie met vermagering / afslankkuren om de huid haar spanning te laten bewaren.