Blessurepreventie:

 

Blessurepreventie is een verzamelnaam voor verschillende maatregelen die door de sportmasseur/therapeut 

worden genomen om sportblessures te voorkomen. Deze maatregelen bestaan uit onderzoek, kracht en lengte metingen van de spieren, massage, tape, bandage, advies, begeleiding en rek- en versterkingsoefeningen. Voor een optimale toepassing van blessurepreventie wordt eerst een functieonderzoek gedaan.

 

De meeste blessures worden veroorzaakt door overbelasting. Omdat de prestatie voorop staat en er steeds meer en harder getraind dient te worden om de huidige prestatie te kunnen verbeteren. Verder kunnen  blessures door verschillende factoren ontstaan, zoals persoonlijke omstandigheden, leeftijd, aard en intensiteit van het soort sport, onvoldoende veiligheidsmaatregelen, omgevingsfactoren, verkeerd materiaal/schoeisel, verkeerde houding en vermoeidheid. Deze kleine factoren kunnen grote invloed hebben op het evenwicht tussen de belasting en de belastbaarheid van het lichaam, waardoor de kans op een blessure groter wordt.

 

Ook eentonige, specifieke training of juist te weinig gebruik van bepaalde spieren veroorzaakt een disbalans van de spieren. Een disbalans van de spieren betekent  enerzijds verkorting en anderzijds verzwakking van de spieren. Prof. Janda beschrijft en verdeelt deze disbalans als bovenkruis syndroom (verkorting en verzwakking van spieren in het bovenlichaam) en onderkruis syndroom (verkorting en verzwakking van spieren in het onderlichaam). Om deze disbalans in de spieren op te heffen worden de verkorte spieren verlengd en de verzwakte spieren versterkt door de sportmasseur/ therapeut volgens de "Janda"-methode.

 

Het belangrijkste doel van blessurepreventie is het gezonde lichaam gezond te houden door maatregelen te nemen wanneer het lichaam het evenwicht verliest tussen belasting en belastbaarheid. 

 

Door de studie blessurepreventie staan wij  in het kwaliteitsregister van NGS. Tevens vindt u ons op NGS onder de geselecteerde massage praktijken die voldoen aan de eisen van de sport zorgverzekeraars.