Bindweefselmassage:

 

Bindweefselmassage is een reflexzonebehandeling, hetgeen betekent, dat de uitgevoerde behandeling zijn uitwerking en invloed heeft op de wisselwerking tussen de huid, spieren, botten, gewrichten en inwendige organen van het lichaam. Deze techniek wordt op en in het bindweefsel van het lichaam toegepast, en hiervoor wordt geen olie gebruikt.

 

Door lichamelijke klachten en door het overprikkelen van het orthosympatische zenuwstelsel, kan een lokale uitputting van het weefsel ontstaan  en is het zelfs mogelijk dat een totale fysieke en psychische uitputting het gevolg kan zijn.

 

Ten gevolge hiervan kan disfunctie van een orgaan en/of circulatiestoornis van het bindweefsel optreden. Wanneer deze stoornissen optreden zijn deze het eerste te zien en te voelen in het onderhuid bindweefsel.

 

De stoornissen kunnen worden opgeheven door een mechanische prikkel in het zenuwstelsel te geven namelijk bindweefselmassage. Hiervoor wordt vooraf een zoneonderzoek  op het bindweefsel (inspectie en palpatie) gedaan om de intrekkingen (zones) te vinden. Door een specifieke anamnese kan vastgesteld worden of deze zones overeenkomen met de klachten van het lichaam.

 

Daarna kan de bindweefselmassage toegepast worden.

 

De bindweefselmassage wordt met een curatief doel toegepast bij verschillende klachten. Voorbeelden zijn:

een vertraagt herstel na weefselschade

circulatiestoornissen (veneus zowel als arterieel)

disfunctioneren van organen (bijvoorbeeld constipatie of menstruatieklachten)

restproblemen na orgaanaandoeningen (bijvoorbeeld na maagzweer)

posttraumatische restproblemen

verminderde borstvoeding

bindweefselmassage wordt ook toegepast voor pijnvermindering, ontspanning en doorbloeding verbetering.

Wanneer een klassieke massage een lokale contra-indicatie is voor het lichaam, kan de bindweefselmassage mogelijke uitkomst bieden, door zijn reflectoire werking. Bijvoorbeeld een bindweefselmassage op de rug kan een gunstige invloed hebben op de benen en armen.